Vorterøy butikk

Butikk

Tidligere var post og butikk på Skaga, men i 1957 overtok  Isak Salamonsen jobben og butikk og post ble åpnet i nåværende kaianlegg.  Isak fikk satt opp tyskerbrakker som ble hentet i Finnmark. Tyskerbrakken ble  innredet som post og butikk samt den eldste del av fiskebruket (som nå er blitt et museum).

Steivor kom til Vorterøy i mars 1958 for å jobbe på posten og butikken til Isak. I september samme året ble de gift.

Det var nok å henge fingrene i, både på butikken, posten og fiskebruket. Det var mye liv og røre på øya i den tiden. Godt over 100 innbyggere bodde på øya så det hente rett som det at folk stod i kø både inne og utenfor butikken.

Isak var ofte på fiske så Steivor måtte stå for mye av arbeidet på butikken. Varene måtte fraktes fra kaia med jekketralle og om vinteren med slede. Butikklokalet var trekkfullt og kaldt om vinteren. Spesielt husker Steivor 50 liters spannene med melk som kom fra meieriet og som skulle fordeles på alle småspannene som kundene kom med.  

I de første årene måtte lokalbåten ekspederes med en gammel kjeksbåt. I 1960 ble ekspedisjonskaia bygget og det var en stor lettelse når lokalbåten kunne legge til.

På 70 tallet begynte fraflytting av fraflytting av øya. Midt på 80 tallet var det kun fire brødre i Trondalen i tillegg til Isak som var fastboende. Men da Isak ble pensjonist i 1988 var tiden kommet, etter 30 års virke ble butikk og post nedlagt, og 9196 Vorterøyskagen var historie.

Selv om det var få fastboende så var det mange som tilbrakte sommeren på øya- Savnet etter en butikk var stor. På 90 tallet åpnet helge Salamonsen (som da var styreleder i Vorterøy bygdelag) et lite butikkutsalg i den gamle skolebrakka.

 Her solgte han de mest nødvendige tørrvarer som man trengte i løpet av sommer sesongen.

Helges Snarkjøp
Sukker, hvetemel og dopapir var i allefall i sortemanget

I romjulen 1997 døde Helge så da var det atter slutt for butikk på øya.  I 2004 bestemte bygdelaget seg for å åpne en sommerbutikk.  Det gamle butikk lokalet til til Isak og Steivor ble da ryddet klargjort for det.

Så i juni 2004 ble sommerbutikken offisielt åpnet,  og den er per 2021 fortsatt i drift. De første årene var den åpen to ganger i uken (torsdag og lørdag). På torsdagen kom ”Kvænangen” med varer og da kunne folk også bestille melk og andre ferskvarer, men etter hvert var butikken kun åpen på lørdager. Da ble det også slutt med å selge ferskvarer.

Åpning av butikken våren 2004.
Butikk kø 2004
Butikk kø 2005
Damene venter på å få gjort dagens handel
Butikk kø 2007
Butikk kø med kaffe og vafler 2010
Butikk kø 2010

Både små og store møter opp på lørdager når butikken er åpen. Is er spesielt populært både for små og store kunder.

Når butikken åpnet begynte etter hvert de fleste på øya å komme for en prat med naboene og litt handel.  Driftige Ingebjørg Gamst så fort muligheten for litt ekstra fortjeneste til bygdelaget å begynte å selge nystekte vafler utenfor butikken. Dette ble veldig populært og det var ikke mange på øys som hoppet lørdagstreffet utenfor butikken Når butikken åpnet begynte etter hvert de fleste på øya å komme for en prat med naboene og litt handel.  Driftige Ingebjørg Gamst så fort muligheten for litt ekstra fortjeneste til bygdelaget å begynte å selge nystekte vafler utenfor butikken. Dette ble veldig populært og det var ikke mange på øys som hoppet lørdagstreffet utenfor butikken

Når butikken åpnet begynte etter hvert de fleste på øya å komme for en prat med naboene og litt handel.  Driftige Ingebjørg Gamst så fort muligheten for litt ekstra fortjeneste til bygdelaget og begynte å selge nystekte vafler utenfor butikken. Dette ble veldig populært og det var ikke mange på øya som hoppet over lørdagstreffet utenfor butikken

Litt av det gamle varelagret som ble solgt på butikken til Steivor og Isak.
Det var ofte kø inne i butikken.

Ingebjørg startet med vaffelsalg hver lørdag når butikken var åpen.

Ingebjørg stod for vaffelsalg på lørdager i mage år. Tjente inn mye penger til bygdelaget. Vaffelsalget var veldig populært blant store og små på Vorterøy.
Arne Ronny Berg med famile (som bor i Australia) kom fra Sanden for å handle på butikken
Butikk kø 2010

Butikk og postkontor var viktig for folk  på Vorterøy. Det var ikke vær dag det var mulig å komme seg inn til Skjervøy for å handle og hente pakker og sende brev til venner å kjente.

De siste årene så er det Alice Konst og Bjørg Johansen som har driftet butikken.

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s